Uudet Norpat uivat Saimaalla: vuorossa Norppa Red Ale ja uudistunut Suklaaporter

20161130_hitohyva_norppa_artikkeli_2500x1667-1

Tänään kauppoihin ja ravintoloihin on polskinut uusia Hito hyvän Norppa-lauman jäseniä.

Perjantaina joulukuisenpäivänvalon näkivät uusi Norppa Red Ale sekä viime vuodesta uudistettu Norppa Suklaaporter. Molempia saa laajasti lappeenrantalaisista kaupoista, rajoitetusti imatralaisista sekä muun muassa Kampin K-Supermarketista ja Ruoholahden Citymarketista Helsingistä ja Kupittaan Cittarista Turusta.

 

Norppa Red Alen bongaa jo kaukaa

20161130_hitohyva_norppa_redale_2500x1667

Punaetikettinen Norppa Red Ale on Hito hyvän taiteellisen johtajan ja intohimoisen olutmiehen Samu Koskisen käsialaa. Graafinen puoli ja makutavoitteet tulivat häneltä, jyväskyläläinen Panimoyhtiö Hiisi taas vastasi oluen panemisesta.
”Tarkoituksenamme oli luoda jälleen uusi ja kiinnostava olut, jotka jatkaa samaa norppamaista juomasarjaa edeltäjiensä perässä. Vaikka design on jouluisen punaista, on juoma maultaan ympärivuotinen.

Toiveena Red Aleen oli saada pehmeä ja karamellinen runko, kuten red aleissa on tapana. Muiden Norppa-oluiden tapaan Red Alessa luotetaan jenkki-humaliin, eli Cascadeen ja Centennialiin”, Koskinen kuvailee.

norppa_red_ale_yksityiskohta_1024x682

Panimoyhtiö Hiisin pääpanija Tatu Hiitola kertoo, että oluessa on käytetty vain kotimaisia maltaita.
”Täysin suomalaista maltaista on koottu runko, humalointi reilu mutta ei liian voimakas, jotta maistuu loppuvuoden pimenevissä illoissa.”

Uudistunut Suklaaporter tarjoaa aiempaa pehmeämpää makua

20161130_hitohyva_norppa_suklaaporter_2500x1667

Viime vuonna jo ennakkotilausten perusteella loppuunmyyty Norppa Suklaaporter on tuhti tumma olut, joka saapuu myös tänä vuonna hyvinvarusteltujen kauppojen valikoimiin.

Reseptiä on hieman uudistettu, sillä porteriin on lisätty laktoosia. Ei kannata säikähtää, se ei ole vaarallista – stouteissa ja portereissa käytetään usein ainesosana laktoosia, kun makuun halutaan runsaasti pehmeyttä.

Suklaaporterissa pehmeys muodostuu suklaamaltaista, kaurahiutaleista, laktoosista ja Madagaskarin vaniljasta. Loppuliukuun oman pienen sitruksisen puraisunsa tuo Tatu Hiitolan mukaan valmistuksessa käytetty Simcoe-humalalajike.
”Oluesta on tehty niin tuhti kuin vain marketti-alkoholipitoisuuksilla on mahdollista.”

Maltaisten juomien erikoisasiantuntija Samu Koskinen ei ole pysyä räpylöissään, kun puheeksi tulee tumman syntinen Norppa Suklaaporter.
”Odotan erittäin suurella mielenkiinnolla maistiaisia, sillä tämän vuoden suklaaporter on käytännössä yhdistelmä Oat Meal Stouttia, Milk Stouttia ja vaniljalla ja suklaalla maustettua porteria. Olut-asiantuntija Koskinen on suorastaan täpinöissään tälläisestä hulluttelevasta herkku-oluesta.”

Vahvan violetti visuaalisuus on houkutellut huhujen ja kuulopuheiden mukaan monia porter-ensikertalaisia kokeilemaan tällaista tummaa kaunotarta, ja etiketin suunnitellut Koskinen on edelleen tyytyväinen lopputulokseen.

”Kyllä, se puhuttelee edelleen, vahva norppasuosikkini.”

Kaikkien Norppa-juomien tuotosta lahjoitetaan 5 prosenttia Suomen luonnonsuojeluliitolle saimaannorppien suojelutyötä varten.

 

Norpat syövät juuri nyt paljon ja valmistautuvat talven tuiskuihin

hyle-084

Norpista ei juuri ole kuvia alkutalvesta, tässä hieman keväisempi talviotos. Kuva: Ismo Marttinen

Siinä missä Hito hyvät Norpat pääsevät notkumaan hyllyille ja baaritiskeille, on oikeilla saimaannorpilla kova massakausi päällä. Norpat syövät syksyisin paljon ruokaa, jotta ne selviävät kylmästä talvesta ja naarasnorpat kuuttien odotuksesta ja synnytyksestä kevättalvella.

”Näin loppuvuodesta norpat ovat innoissaan Saimaan jäätymisestä, porailevat jo hengitysavantoverkostoa ja samalla syövät itselleen toppatakkia, jotta selviävät kylmästä talvesta”, kertoo saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vaikka norpat kuuluvat edelleen erittäin uhanalaiseen luokitukseen ja sattuma voi tehdä pahaa jälkeä norppakannalle, kuuluu lajille sinänsä verrattain hyvää.

Saimaannorppien lukumäärä on hieman kasvanut, niitä on virallisen luvun mukana nyt 360 yksilöä. Norppien geneettinen perimä on myöskin selvitetty. Viime keväänä kuutteja on syntynyt kohtuullisen runsaslukuisesti, mutta kuolleisuudesta ei ole vielä tältä vuodelta tilastotietoa, Tiainen sanoo.

Kiinnostavia uutisia kantautui syksyllä myös norppien mahdollisesta jengiytymisestä. Norpat elelevät pääosin yksin, mutta keskeisillä norppa-alueilla oli havaittu norppajengejä.

Hito hyvä uskoo, että norpat olivat kuulleet maanpäällisestä Norppajuoma-laumasta ja inspiroituneet itsekin etsimään kaltaisiaan, mutta luonnonsuojeluliiton Tiainen toppuutteelee suurempien johtopäätösten ääreltä.

”Syytä tähän ei tiedetä, mutta luontaisestihan norpat ovat laumaeläimiä. Ilmeisesti ainakin on siis olemassa yksilöitä, jotka eivät hätistele toisia reviiriltään pois. Mutta tosiaan, tiheimmillä esiintymisalueilla on saatu havaintoja useista norpista samaan aikaan, ja sehän on hyvä uutinen.”

 

Naarasnorpat imuroivat talvisaikaan kalaa jopa 6000 kaloria päivässä

Lähde: Auvinen, H., Jurvelius, J., Koskela, J. & Sipilä, T. 2005: Comparative use of vendace by humans and Saimaa ringed seal in Lake Pihlajavesi, Finland. – Biological Conservation 125 (2005) 381-389.

Lähde: Auvinen, H., Jurvelius, J., Koskela, J. & Sipilä, T. 2005: Comparative use of vendace by humans and Saimaa ringed seal in Lake Pihlajavesi, Finland. – Biological Conservation 125 (2005) 381-389.

Kiinnostavaa on myös tilasto norppien energiankulutuksesta, joka vaikuttaa muistuttavan muidenkin Saimaan rannalla asuvien nisäkkäiden tottumuksia.

Kuten Metsähallituksen tutkijoiden kuviosta näkyy, norppien elintavat kuulostavat aika tutuilta: syksyllä ja talvella tankataan, kesää kohti pidetään laihdutuskuuria rantakuntoa varten ja sitten pimenevien iltojen alkaessa aletaan taas syödä runsaasti.

Talviaikaan norpat syövät kaikista eniten: tammikuussa naarasnorpan energiankulutus voi olla jopa 6400 kcal päivässä. Vertailun vuoksi: toimistotyötä tekevä 60-kiloinen nainen tarvitsee energiaa reilut 2200 kcal päivässä.

hyle-043c

Norppa kevättalvisessa ns. rotevassa kunnossa. Kuva: Ismo Marttinen

Norppa Suklaaporter on juuri sopiva juoma talviseen ravinnonetsintään, koska se on tuhdimpaa tavaraa kuin pienet kalat. Naarasnorpan täytyisi syödä vuorokaudessa joko 375 pientä muikkua tai vaihtoehtoisesti juoda ainoastaan 36 Norppa Suklaaporter -pulloa saadakseen riittävästi energiaa turkkinsa alle.

Toki uiminen voisi olla sen jälkeen kovin mutkikasta, sillä naarasnorpatkin painavat enimmillään vain 90 kiloa.

 

Norppa Red Alen ja Norppa Suklaaporterin jälleenmyyjät:

Birra
Wanha Makasiini
Lucky Monkeys
Pikku Pete
Ravintola PyhäWursti (Pyhä)
Brewdog Helsinki

K-Supermarket Lehmus
K-Supermarket IsoKristiina
K-Supermarket Lauritsala
K-Supermarket Rakuuna
K-Supermarket Kamppi (Helsinki)
K-Citymarket Lappeenranta
K-Citymarket Ruoholahti (Helsinki)
K-Citymarket Kupittaa (Turku)
Prisma Lappeenranta
Prisma Imatra (Imatra)
S-Market Pallo
S-Market Sammonlahti
S-market Iso-Kristiina
Pien-olutkauppa (Helsinki)


Hito hyvän verkkokaupassa myydään Kuutti-t-paitoja, joiden myynnistä lahjoitetaan 5 euroa per kappale Luonnonsuojeluliitolle. Voit tilata paitoja täältä.

 

 

Leave a Reply