Lehmus Roastery tuo tuoreen kahvin tuoksun Lappeenrantaan

_96B2521

Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen tutkii paahdon tummuutta kirsikanpuupäisellä paahtokauhalla. Kuva: Arttu Muukkonen

Nyt Lappeenrannasta saa vastapaahdettua hyvää kahvia, sillä kaupunkiin perustettu kahvipaahtimo, Lehmus Roastery, on aloittanut toimintansa. Lehmus Roastery lainaa nimensä kaupungin nimikkopuista ja kansainvälinen loppuosa paljastaa, että paahtimon perustajilla on mielessään suuret suunnitelmat. Se on myös Lappeenrannan ensimmäinen paahtimo.

Jotkut ovat saattaneet huomata jo muutaman viikon tuoreen kahvin tuoksujen leijailevan linnoituksen kulmilla, sillä Lehmus Roastery on tehnyt testipaahtoja jo muutaman viikon ajan. Paahtimo sijaitsee vanhassa makasiinirakennuksessa linnoitusniemen kärjessä.

Paahtimon tuotantotilat on rakennettu pelkistetyksi ja toimivaksi. Pakkauspöytien kannet rakennettiin itse paahtimen pakkauslaatikosta, telineet ja muut papujen pakkauslavoista.
”Tyyli ja käsityöläisyys näkyy meillä niin käytettävissä pavuissa kuin koko tuotantotilojen ilmeessä. Tavoitteemme on tehdä helposti lähestyttävää hyvää kahvia kaikille. Kahvia voi nauttia hifistellen, mutta kyllä tuoreen ja laadukkaan vastajauhetun kahvin maun tunnistaa ihan kuka tahansa”, kertoo Lehmus Roasteryn paahtimomestari Visa Tuovinen.

Perjantain aikana lappeenrantalaiset kahvilaadut – Myllysaari, Muukko, Lauritsala ja Sammonlahti – saapuvat kauppoihin ja kahviloihin ennakkotilausten mukaan ainakin Lappeenrannan Prismaan, K-Supermarket IsoKristiinaan, K-Supermarket Lehmukseen sekä Lappeenrannan Punnitse & Säästä- kauppaan.

Kahviloista muun muassa Majurska ja Satama-Sanni alkavat piakkoin tarjoilla Lehmus Roasteryn tuotteita valikoimissaan.

 

Lehmus Roastery perustettiin, koska sellainen pitää kunnon suurkaupungissa olla

_96B0801

Samu Koskinen kaataa raakapapua paahtimen suppiloon. Kuva: Arttu Muukkonen

Lehmus Roasteryn takaa löytyy tarmokas nelikko. Hito hyvästäkin tutut Samu Koskinen ja Arttu Muukkonen yhdistivät kahvinpaahteiset voimansa Tuovisen ja Janne Ruipon kanssa alkuvuodesta. Tuotteet henkivät paikkakuntalaisuutta pienimpiä yksityiskohtia myöten. Kahvipakettien designista vastaa Lehmus Roasteryn taiteellinen johtaja Samu Koskinen, kahvien mausta useamman vuoden erikoiskahvitietämystään kasvattanut Tuovinen.

Mistä oikein idea kahvipaahtimoon?
”Pitäähän jokaisessa suurkaupungissa olla oma kahvipaahtimo. Halusimme tehdä kahvia ihan noin ylipäänsä, ja eri vaihtoehtoja arvottuamme tulimme siihen tulokseen, että helpointa on hankkia laitteet ja ryhtyä itse hommiin”, kertoo paahtimon viestinnästä vastaava Muukkonen.

Hänellä oli aiempaa kokemusta kahvinpaahdosta työskenneltyään Robert´s Coffeen tehtaalla sesonkiapulaisena.

”Olin myös miettinyt pitkään, että voisi olla siistiä tehdä omaa kahvia. Myös Hito hyvän herrat olivat pohtineet asiaa jo aiemmin. Kun tästä tuli sattumoisin puhetta, päätimme pistää homman pystyyn. Monet valittavat, ettei Lappeenrannassa tapahdu mitään, mutta itsestähän se on kiinni. Miun elämässä ainakin tapahtuu koko ajan paljon”, Tuovinen nauraa.

 

Laatu huippuluokkaa – kaikin puolin

visa_tuovinen_lehmus

Paahtimomestari Visa Tuovinen. Kuva: Arttu Muukkonen

Tuotteiden suunnitteluun, sopivan paahtimen etsimiseen ja sopivien tilojen tarkkailuun kului lopulta paljon enemmän aikaa, vaivaa ja rahaa kuin alunperin oli tarkoitus.
”Nyt on pientä stressiä ilmoilla, mutta ennakkomyynti näyttäisi osoittavan, että tällaiselle paikalliselle toiminnalle ja tuotannolle on kysyntää. Pienenä paahtimona olemme myös joustavia ja pystymme tekemään esimerkiksi yrityksille vaivatta kaikenkokoisia eriä vaikkapa liikelahjoiksi”, Tuovinen vinkkaa.

Myös kahvipapujen valinta on tehty harkiten. Osan kahveista Lehmus Roastery on tuonut maahan itse, osan tilannut tukun kautta. Neljä kuudesta kahvipavusta ovat luomulaatua, kaksi reilua kauppaa. Kaikki pavut tulevat pieniltä tai keskisuurilta tiloilta. Näin laatu säilyy läpi tuotannon.
Kahvinviljelyssä on paljon vaiheita, joissa asiat voivat epäonnistua, joten hyvän kahvipavun eteen on nähty paljon vaivaa. Mekin jatkamme samaa raaka-aineen kunnioitusta omassa tuotannossamme. On hienoa olla osana laajempaa kokonaisuutta”, Tuovinen kertoo.

_96B9681

Lehmus Roastery tuo itse maahan osan kahvipavuistaan. Kuudesta papulajikkeesta neljä on luomua, kaksi reilua kauppaa. Kuva: Arttu Muukkonen

_96B2568

Paahtomestari Visa Tuovinen tarkastaa Sammonlahti-espressopapuerän paahtoa. Voimakas savu johtuu pavun kovasta lämpötilasta. Kuva: Arttu Muukkonen

 

_96B2577

Tummaksi paahdetut espressopavut viilenevät sekoittimessa. Kuva: Arttu Muukkonen

Tärkeää on myös vahva paikallisuus. Kaikki Lehmus Roasteryn perustajat ovat syntyneet Lappeenrannassa ja kasvaneet seudulla. Neljään paahtoon mahtuu myös lempeää itseironiaa.
”Jos pavut voisi kasvattaa täällä, niin se on ainoa tapa saada tästä vielä paikallisempi juttu. On oikeasti ja aidosti hienoa voida luoda täällä kaupungissa jotain uutta ja aidosti lappeenrantalaista alusta loppuun asti. Paahtaminen tehdään kaiken lisäksi täysin käsityönä, joten seisomme hyvin ylpeinä tuotteidemme takana,” Tuovinen sanoo Muukkosen nyökkäillessä vierellä.

Heti alussa Lehmus Roasteryn kahvia on tulossa tarjolle muun muassa Majurskaan, Satama-Sanniin sekä moniin kauppoihin, kuten Lappeenrannan Prismaan, K-Market Lehmukseen, K-Market IsoK:hon ja Punnitse & Säästän kauppoihin Lappeenrantaan ja Imatralle.
”Neuvotteluja käydään jatkuvasti myyntipisteiden laajentamiseksi,” Tuovinen sanoo.

 

Neljä paahtoa kunnioittavat lappeenrantalaisten tuntemia paikkoja ja kaupunginosia

_96B2533

Valmiita kahvipusseja valmiina pakattavaksi. Kuva: Arttu Muukkonen

Lehmus Roasteryn valikoimassa on aluksi neljä eri paahtoa. Klassinen espresso, ranskalainen tumma paahto, jenkkityylinen tummahko paahto sekä vaalea paahto ovat perinteisiä ja melkeinpä pakollisia tuotteita jokaiselle itseään kunnioittavalle paahtimolle.

Paahtimon ja tuotteiden visuaalisesta ilmeestä vastaa Lehmus Roasteryn taiteellinen johtaja Samu Koskinen. Koskinen jalosti neljän eri kahvilaadun ilmeet, värit ja teemat yhteisten ideariihien ajatuksista. Kunkin kahvilaadun kuvat Koskinen on piirtänyt ja värittänyt käsin. Kuvien luominen on vienyt kymmeniä työtunteja, mutta mies kokee sen vaivan arvoiseksi.
”Käsin tekeminen sopii kahvimaailmaan ylipäänsä. Lisäksi kun koko touhussa on käsityöläismeininki, täytyy sen näkyä mielestäni myös etiketissä samassa hengessä.”

Koskinen on tehnyt pitkän spurtin mainostoimistoissa graafisena suunnittelijana. Asiakasprojekteissa aika tulee helposti vastaan. Työ tehdään myös pääosin tietokoneella. Hyppy käsin piirtämisen maailman oli siksikin haaste, jonka Koskinen itselleen asetti.
”En ole piirtänyt käsin aikoihin, vaikka taustani on sarjakuvapiirroksissa. Halusin vähän itsellenikin kunnianhimoisena tekijänä todistaa, että pensselikin kestää vielä kädessä. Oli hienoa tehdä, kun kukaan ei ollut jarruttamassa tai ohjailemassa, vaan sain tehdä juuri niin hienoa ja viimeisteltyä jälkeä kuin halusin.”

_96B0813

Samu Koskinen nappaa jäähdytetyt pavut talteen. Kuva: Arttu Muukkonen

Koskinen hahmotteli piirrokset lyijykynällä, sen jälkeen oli vuorossa vesiliukoiset puuvärit, joilla väri levitettiin kuviin. Sen jälkeen väri maalattiin ”herkäksi” pensselillä. Lopputulos on puuväripiirroksen ja akvarellin väliltä.
”Halusin värisävyksi herkkää ja kevyttä, jotta itse piirros pysyisi pääosassa.”

Kuvat on viimeistelty tussilla. Etiketeissä näkyy yhdistävänä tekijänä selkeys: fontit, symbolit ja sanat ovat yksinkertaisia ja palvelevat kuluttajaa. Lopputulokseen Koskinen on tyytyväinen.
”Käsin piirtäminen on vähän kuin sadan metrin juoksu: visuaalinen ulosanti on silloin rehellisimmillään ja paljaimmillaan, kun apukonsteja ei ole käytössä. Oma tyyli tulee esiin.”

Kahvipaketeissa on nähtävillä tietynlainen mielikuvien Lappeenranta – tältä täällä voisi näyttää.
”Osa ajatuksista oli tullut meillä jo Hito hyvän keskinäisissä ideoissa esiin. Suurkaupunki-teemaan liittyvät esimerkiksi Eiffel-tornimainen kirkko ja Colosseumilta näyttävä Sammontori,” Koskinen kertoo.

Paahtoasteen ja täyteläisyyden rinnalla Lehmus Roastery arvioi kahvin lesouden astetta – hyvin lappeenrantalainen juttu sekin.
”Lesous on hieno termi. Se putkahti osaksi etikettejä keskellä yötä palaverissa. Mietimme pitkään kolmatta kuvaelmaa paahdon ja täyteläisyyden rinnalle. Joku heitti, että kyllä sen pitää olla lesous. Kävimme pitkän väittelyn, että kumpi on lopulta lesompi, Myllysaari vai Lauritsala. Se kuvastaa mielestäni hyvin tätä meininkiä: aina saa olla vähän pilkettä silmäkulmassa”, Koskinen sanoo.

 

Sammonlahti – paahteinen espresso Sammontorin laidalta

lo_sammonlahti_96B2717

Sammonlahti-kahvi kohteessa kuvattuna. Kuva: Arttu Muukkonen

Lehmus Roasteryn espresso on nimeltään Sammonlahti, koska se on Lappeenrannan italialaisin kaupunginosa: Ryhdikäs ja temperamenttinen paahto on maultaan voimakas ja vaikuttava. Kupillinen Sammonlahtea on päräyttävä elämys – aivan kuin vierailu Sammontorilla.
”Sammonlahdesta valmistimme perinteisen italialaisen espresson. Klassinen suhde, 70 prosenttia arabica-papua ja 30 prosenttia robustaa hioutui lopulta 60 prosenttia arabicaan ja 40 robustaan. Maku on todella voimakas ja vahva, kuten hyvässä espresso pitää ollakin. Robusta tuo sopivasti kovuutta pehmeämmän arabican rinnalle. Tämän kun laittaa suuhun, se on nestemäinen Sammonlahti heti”, Tuovinen sanoo.

Visuaalisesti kuvaa hallitsee Sammontorilta näyttävä Colosseum.
”Sammontorihan on ihan oikea Colosseum – vaarallinen taisteluareena, jossa kulmakunnan kovimmat gladiaattorit taistelevat selviytymisestään. Musiikkina olemme kuunnelleet Sammonlahtea paahtaessamme 90-luvun ganstarappia, jolla on päästy oikeanlaiseen tumman paahdon tunnelmaan.

Sammonlahti on minulle ehkä läheisin paahto, koska olen käynyt yläasteen Sammonlahden koulussa”, Uus-Lavolasta kotoisin oleva Samu Koskinen kertoo.

Paahtoaste:
5/5
Täyteläisyys:
5/5
Lesous:
5/5

Raaka-aineet:
40 % Uganda Canephora Robusta,
30 % Sumatra Gayo Mountain
30% Bali Specialty Superb

 

Lauritsala – ranskalaista tunnelmaa Lauritsalan kauppalasta

lo_lauritsala_96B2630

Lauritsala kohteessa kuvattuna. Kuva: Arttu Muukkonen

Lauritsala on bulevardien ja puistoteiden täyttämä vanha kauppala, jonka henkistä maisemaa hallitsee paitsi läheltä alkava motari maailmalle, myös kuuluisa Lauritsalan kirkko. Kirkossa on runsaasti piirteitä pariisilaisesta radiomastosta, jota myös Eiffel-torniksi kutsutaan.
”Lauritsala on perinteinen ranskalaistyyppinen paahto. Se menee varmasti monella tumman kahvin asteikolla aivan yläpäähän. Toimii hyvin maitokahvien pohjana, mutta voi juoda myös sellaisenaa. Mainittakoon, että Lauritsala on erinomaista pressopannulla keitettynä. mutta suodatinkahvinkeittimessä toki myös,” Tuovinen kuvailee.

”Kirkkohan on kuin ilmetty Eiffel-torni. Olisi hauska ajatella, että Lauritsalan kauppalassa on aikanaan ollut kahvilaterassimaista tunnelmaa, jossa on voinut aistia haitarinsoittoa. Ylipäänsä kaikissa kuvituksissa on ajatuksena tarjota katsojalleen oivalluksia ja pieniä yksityiskohtia, joihin kiinnittää huomiota. Tunnetuilla brändeillä on ylipäänsä oivalluksia: ne tuovat viihdettä, lisäarvoa ja sisältöä hyviin tuotteisiin. Kokonaiskuvasta tulee myös eheämpi, kun visuaalisuus on viimeisteltyä”, Koskinen sano.

Paahtoaste:
4/5
Täyteläisyys:
4/5
Lesous:
4/5

Raaka-aineet:
80 % India Monsoon Malabar
20 % Bali A Grade

 

Muukko – Amerikkalaista paahtoa ja makua Kuutostieltä

lo_muukko_96B2671

Muukko kohteessa kuvattuna. Kuva: Arttu Muukkonen

Kukapa ei olisi kuvitellut huristelevansa isolla pehmeästi kulkevalla jenkkiraudalla Muukon suoraa – todennäköisemmin Imatralta Lappeenrantaan kuin toisinpäin – ja antanut kesäisen lämpimän tuulen tuivertaa sivujakausta samalla, kun rinnalla juna puksuttaa kiskoillaan ja rullahiihtäjä potkii kevyen liikenteen väylällä loppumatonta suoraansa taittaen?

Vaikka tämä mielikuva ei ensimmäisenä siinny Kuutostien kilometrien mittaiselta suoralta, voi näin ainakin kuvitella, kun juo Muukkoa. Muukko on jenkkityylinen keskipaahteinen kahvi, jonka suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä kuin V8:n murina.

”Voisi sanoa, että Muukko on aika tavanomainen keskitumma paahto. Maku ei ole liian tumma, mutta ei kevytkään, vaan kaikin puolin täyteläinen. Tässä on papuna käytetty Monsoon Malabaria, joka ei ole liian mausteinen tai hedelmäinen, vaan maultaan hyvin tasapainoinen ja ihana”, Tuovinen kuvailee.

”Kaupunginosia miettiessä Lappeenrannan läpi kulkevaa Kuutostietä ei voi olla huomioimatta. Olemme pitkään naureskelleet Route 66 ja Valtatie 6 -yhteneväisyydelle. Siinä olivat siis ainekset kasassa. Pitkä suora tarjoaa erilaisia näkymiä erämaisesta maisemasta valtaviin tuulimyllyihin – aivan kuin Kalifornian läpi ajaisi. Bruce Springsteen on soinut usein paahtamisen aikana”, Koskinen sanoo.

Paahtoaste:
3/5
Täyteläisyys:
4/5
Lesous:
4/5

Raaka-aine:
100 % Indian Monsoon Malabar

 

Myllysaari – Kevyttä surffitunnelmaa hiekkarannalla

lo_myllylahti_96B2596

Myllysaari kohteessa kuvattuna. Kuva: Arttu Muukkonen

Myllysaari, tuo kaupungin kesäinen keidas, paahteinen auringonpalvonnan pyhättö ja beach volleyn valtakunta. Hyppytornissa pojat koettelevat rohkeuttaan, rannalla pienet ottavat ensivetojaan. Myllysaaren ranta on kuin tehty surffaukseen, jos Pien-Saimaalla olisi a) ylipäänsä aaltoja ja b) ranta olisi äkkisyvä ja c) tuulisella säällä ei paleltuisi.

Myllysaaren kesäisen kepeää vaaleaa paahtoa voi silti jokainen siemailla ja fiilistellä kaunista kesäelämän keskusta.

”Luomulaatuinen nicaragualainen Caturra Arabica -papu sopii erinomaisesti vaaleapaahtoiseen kahviin. Myllysaaressa on luonteikas suutuntuma, tietty raikkaus ja hapokkuus suorastaan lävähtävät poskien perille. Maussa ei ole juurikaan vaaleille paahdoille ominaista makeutta, vaan enemmän sitrusmaista sävähdystä. Sopii hyvin sellaiselle, jotka eivät perusta tummasta paahdosta”, Tuovinen sanoo.

”Olemme tänä vuonna päättäneet, että kesästä tulee kuuma ja rantaelämään sopiva. Lisäksi Hito hyvän puolella olimme pyöritelleet sup-lautavuokraaamoa surffikaupan tyyliin Myllysaareen aiemmin keväällä. Meillä on myös Surffiomena-niminen limonadi Kuutti-tuoteperheessä. Ainekset olivat siis jälleen kasassa. Entäpä jos Myllysaaressa voisi oikeasti surfata? Lisäksi Myllysaaren paahdon nimi on Light Roast – light tarkoittaa keveyden lisäksi valoa, joten se sopii hienosti aurinkoiseen Myllysaareen”, Koskinen kertoo.

Paahtoaste:
1/5
Täyteläisyys:
2,5
Lesous:
4,5

Raaka-aine:
100% Nicaragua Catarra Arabica

20160605_lehmus_roastery

Samu Koskinen, Janne Ruippo, Visa Tuovinen ja Arttu Muukkonen muodostavat Lehmus Roasteryn.

 

Jälleenmyyntipisteet:
Prisma Lappeenranta
K-Supermarket Iso-Kristiina
K-Supermarket Lehmus
Punnitse & Säästä Lappeenranta

Kahviloissa (viimeistään lauantaina saatavilla):
Majurska
Satama-Sanni

Sosiaalisessa mediassa
Lehmus Roasteryn Facebook-sivu
Lehmus Roasteryn Instagram-tili

Tilaa muualle Suomeen:
Lehmus Roasteryn verkkokauppa

Leave a Reply