Esittelyssä hito hyvät gurut: glögimestari ja piparimuottiseppä

Chef Mikko Kinnari ja Hienostoglögit.

Chef Mikko Kinnari ja Hienostoglögit.

Hito hyvän suositut Hienostoglögit ja Vuoden positiivisimmat norppapiparit eivät valmistuisi ilman huippuammattilaisten apua. Glögit saapuvat meille linnoituksen rannasta Wanhan Makasiinin keittiöstä, jossa chef Mikko Kinnari on niitä meille valmistanut.

Norppapiparimme saavat muotonsa taideseppä Antti Niemisen valmistaman piparkakkumuotin ansiosta.

Hienostoglögissä hienostuneita makuja

Tänä jouluna Hito hyvä myy kauniissa patenttikorkkipulloissaan sekä tummaa että vaaleaa glögiä. Molempien resepteistä vastaa Wanhan Makasiinin, La Oliván sekä Tang Capitalin ravintola- ja keittiötoimenjohtaja Mikko Kinnari. Kinnarilla on yli 20 vuoden kokemus makujen maailmoista, joten hän on sopiva tekijä rakentamaan myös Hito hyvän Hienostoglögien ihastuttavat maut ja aromit.

Glögisekoitusten tekeminen on Kinnarille tuttua puuhaa, sillä myös heidän omissa ravintoloissaan on omat nimikkoglögit. Hito hyvät Hienostoglögit Kinnari rakensi niin, että ne vastaavat nimiään – hienostuneisuus oli hitohyväläisten erikoistoive. Glögit on valmistettu käsityönä pitkään keittämällä – siten maut irtoavat mausteista kunnolla ja glögeihin syntyy aito hienostunut maku.

”Punainen glögin pohjana on käytetty täyteläistä chileläistä punaviiniä. Liemessä on myös kotimaista puolukkaa, joka siivilöidään kiehuttamisen jälkeen kirkkaaksi. Mausteista ja muista ainesosiosta valmistuu täyteläisen makuinen perinteinen glögi.”

Punaisessa Hienostoglögissä on käytetty mausteina muun muassa neilikkaa, tähtianista, kardemummaa ja appelsiinia.

kinnari_0

Glöginkeitto alkaa viininkaadolla.

Vaalea glögi on valkoviinipohjainen sekoitus, jossa makua antavat aito omena, mustapippuri, inkivääri ja vanilja.

”Vaalea glögi on perinteisesti omenapohjainen ja aika kanelinen. Tässä sekoituksessa on myös kanelia, mutta inkivääri ja mustapippuri antavat siihen erilaista makua ja potkua.”

Glögejä voi keittää myös itse, mutta sopivat maustemäärät vaativat asiantuntemusta. Hito hyvä toivoi glögiensä olevan tiivisteitä, jotta yhdestä pullosta riittäisi juotavaa vaikka koko pikkujouluseurueelle.
”Jos lähdetään hakemaan sekoitussuhdetta, pitää olla tarkkana, että lopputuote on tasapainoinen ja kaikkia ainesosia on oikea määrä, jotta kaikki maut tulevat esiin.”

kinnari_2

Lisätään aitoja makuja, kuten inkivääriä.

kinnari_1_96B1100

Vaalean glögin omenan maku tulee – omenasta.

Kinnari on saanut nauttia Hito hyvän tekijöiden seurasta joulun aikaan tavanomaista runsaammin, sillä miehet ovat käyneet täydentämässä ahkerasti glögivarastoja pullojen huvetessa heidän Joulukadun mökiltään hurjalla vauhdilla. Millaista on ollut tehdä töitä Hito hyvän kanssa?
”Aivan loistavaa, se tuo mukavaa vastapainoa arkiselle toimistotyölle, jota kolmen ravintolan johtaminen pääasiassa on.”

Vaikka molemmissa glögeissä on käytetty viiniä pohjana, ei juomissa ole alkoholia, sillä se on keitetty pois. Sillä tavoin glögeihin on saatu aidot viinien aromit ja maut, mutta niitä voivat silti juoda kaikki kansalaiset.

Hito hyvän Hienostoglögejä on myynnissä niin kauan kuin tavaraa riittää Joulukadun joulumökissä Lappeenrannassa. Arkisin mökki on auki kello 10-18, lauantaisin kello 11-17 ja sunnuntaina 12-17. Punaista glögiä on vielä runsaammin jäljellä, vaalea glögi on lähes loppuunmyyty.

 

Uniikit hito hyvät piparkakkumuotit valmistaa taideseppä Taipalsaarelta

nieminen_1

Antti Nieminen ja oikealla hänen muotoilemansa norppamuotti, vasemmalla valmis teos. Norpan muodon ja koristelun on luonut Hito hyvän taiteellinen johtaja Samu Koskinen.

Rehulan entisen koulun piharakennuksesta kuuluu tasainen jytke. Sinisten ovien takaa löytyy paja, jossa taideseppä Antti Nieminen takoo konevasaralla metallia.

Aiemmin syksyllä konevasaran sijaan Nieminen taivutti läkkipeltiä hito hyviin käyttötarkoituksiin. Lopputuloksena syntyi saimaannorpan ja Lappeenrannan vesitornin muotoiset piparkakkumuotit. Jo viime vuonna Nieminen valmisti Hito hyvälle Willimies-hahmon perusteella muotin, joten työ oli sinänsä tuttua.

Piparkakkumuottien ja piparien ohella Niemisen töitä voi nähdä muuallakin Lappeenrannassa. Entisen energialaitoksen kulmalle rakennetun liikenneympyrän pieni peltipoliisi on Niemisen teos, samoin uuden teatterin ovenkahvat ovat syntyneet tässä pajassa.

nieminen_2

Antti Nieminen ja konevasara. Se on komea peli!

Ensi keväänä Vapaudenaukion uuteen puistoon nousee myös Niemisen tekemä veistos.

Hito hyvien uutisten maakuntatoimitus kuljetti mukanaan valmiit piparit myös Niemiselle näytille. Miltäs piparit nyt aitoina tuotteina näyttävät?
”Mukava nähdä, että tehty tuote on käytössä ja toimii. Tekijälle on kivaa nähdä, että tuote on päätynyt siihen, mihin se on tilattu, eikä ole keräämässä pölyä hyllyn päällä.”

Moni on kysynyt Joulumökillä, onko muotteja myynnissä, mutta Hito hyvän muotit ovat uniikkeja.
”Kyllähän tässä projektissa oli talkoohenkeä mukana, sillä ei tällaisessa hommassa tuntipalkoille pääse. Mutta taustalla oli hauska ja hyvä tarkoitus, niin totta kai halusin lähteä mukaan. Laatu on tärkeä osa myös omaa työtäni.”

Isot Lappeenranta-aiheiset piparit myynnissä Joulukadulla Hito hyvän joulumökissä muutaman euron kappalehintaan.

Antti Niemisen myyntinäyttely pajalla pe-su klo 10-18 osoitteessa Mantereentie 934. Lisätietoja vaskitsa.com.

 

Leave a Reply